Skip to content

Trenger jeg takrennerens?

Du har sikkert hørt snakk om takrennerens når høsten kommer. En venn eller nabo spør deg «Har du husket om å tømme takrenner?» Hvorfor er egentlig det så viktig? Og hvordan gjøres det? Det skal vi forklare i denne artikkelen.

For å forstå hvorfor det er så viktig, må man forstå hvorfor man har takrenner. En takrennes jobb er å føre vannet som renner fra taket, ned på bakken på en kontrollert måte. Er det for at vannet ikke skal bare renne ned av seg selv? Egentlig ikke. Vi har jo ikke noe problem med at det regner, så vann som faller ned, er ikke et problem. Men når vannet renner ned fra taket, så har man en takrenne for å lede vannet bort fra huskledningen. Dette er for å unngå at vann trekker inn i husveggen, og man får vannskader. Så det er selv funksjonen til en takrenne.

Hvorfor må man regelmessig takrennerens?

Det er fordi takrennene ikke bare samler vann, men også over tid annet rusk og rask. Med vinden blåser løv fra trærne, det renner ned grus fra taksteinen og det kan etter hvert være så gode vekstforhold i en takrenne at det vokser planter og mose i takrennene. Dette fører til slutt til at rennen blir tett, og vannet vil renne over. Da er ikke lenger huskledningen beskyttet, og en vannskade vil snart være et faktum. Som du sikkert vet, er vannskader det siste du trenger på huset ditt. Så med et enkelt grep, med takrennerens, unngår du dette.

Hvordan tømme takrennene dine?

Det finnes flere metoder for dette.

1.⁠ ⁠Sett opp en stige, og grav ut alt av mose og slam som har samlet seg i takrennene dine. Pass spesielt på å fjerne det som ligger nær nedløpet, slik at det ikke blokkeres.

2.⁠ ⁠Bruk en takrennerens-maskin. Da har du en maskin som står sammen med deg på bakken, og så er den koblet til lange tykke rør som du tar oppi takrennene. Avhengig av maskinkraften og tykkelsen på rørene, kan du fjerne alt av innholdet i takrennene på en enkel og sikker måte.

3.⁠ ⁠Bestill takrennerens hos en profesjonell aktør – så slipper du å tenke på det. Da gjøres alt av dem, og du er sikker på at jobben utføres profesjonelt og riktig. De har vanligvis også en inspeksjonskamera som kvalitetsikrer at jobben er grundig utført.

Takrennerens utføres i Oslo og Stavanger
Tømming av takrenner.

 

Er det forresten andre fordeler med å tømme takrennene?

Ja, det er det. For eksempel:

  • Forhindrer Skadedyr: Skitt og stillestående vann i takrennene kan tiltrekke seg skadedyr, som insekter og gnagere. Ved å rense takrennene reduserer du risikoen for uønsket besøk.
  • Øker levetiden til takrennene: Over tid kan løv, kvister og annet rusk samle seg i takrennene, noe som kan føre til rust og slitasje. Tømming av takrennene bidrar til å forlenge levetiden til takrennene dine. Hvis takrennene får ligge lenge uten å bli tømt, kan de ble tunge og bøye seg. Da vil de ikke ha den riktige helningen som de skal ha for at vannet renner riktig vei, og de må enten byttes eller repareres.
  • Opprettholder Eiendommens Verdi: Godt vedlikeholdte takrenner bidrar til å opprettholde boligens estetikk og verdi. Det gir også et godt inntrykk for potensielle kjøpere dersom du noen gang vil selge.
Back To Top FÅ TILBUD